Koulutuksella turvaa työelämän muutoksiin

Työelämän koulutusneuvojat kertovat koulutusmahdollisuuksista

Nykyään kuulemme uutisista joka päivä, että jälleen on jollain työpaikalla käynnistetty YT-neuvottelut. Työntekijöiden epävarmuus tulevaisuudesta on käsin kosketeltavaa. Oman alan työtä ei samalta paikkakunnalta ole välttämättä helppo löytää, ja silloin uudelleenkouluttautuminen on yksi vaihtoehto. Elinikäinen oppiminen tarjoaa työntekijälle etuja myös silloin, kun oma työpaikka on turvattu. Koulutus kasvattaa itsetuntoa, osaamista ja työmotivaatiota. Joskus koulutusmahdollisuuksien löytäminen on kuitenkin hankalaa. Tällöin työelämän koulutusneuvoja auttaa.

Asko Alasalmi on tuore työelämän koulutusneuvoja

Asko Alasalmi on yksi työelämän koulutusneuvojista. Keväällä 2011 hän kuuli mahdollisuudesta päästä työelämän koulutusneuvojan valmennukseen. Kurssit alkoivat helmi-maaliskuussa viidellä lähiopetuspäivällä. Kevään mittaan valmennukseen on kuulunut verkostoitumista ja itsenäistä tiedon hakemista. Virallisesti Alasalmi sai koulutusneuvojan todistuksen syksyllä 2011.

Alasalmi on työskennellyt Pyhännän Rakennustuote Oy:ssä vuodesta 2004 lähtien. Työpaikallaan hän toimii koulutusneuvojan tehtävien lisäksi myös työsuojeluvaltuutettuna ja osaston luottamusmiehenä. Yrityksen koko henkilöstömäärä on noin 150 henkeä. Tällä hetkellä Alasalmen työpaikalla tarvitaan koulutusneuvojan palveluja kipeästi.

–   Työpaikallani on menossa kolmannet yt-neuvottelut henkilöstön vähentämisestä tälle vuodelle. Keväällä neuvoteltiin lomautuksista ja kesällä leikattiin henkilöstöä irtisanomisilla ja lomautuksilla. Elokuussa iski todellinen pommi, kun saimme kutsun yt-neuvotteluihin, joissa vähennystarve oli 50 henkilöä, Alasalmi kertoo.

Pikkuhiljaa neuvottelujen edetessä ja työntekijämäärän laskiessa on irtisanomistarve työntekijäpuolella pienentynyt. Viimeisimmissä neuvotteluissa väläyteltiin jo mahdollisuutta, että työntekijöiden vähennystarve voitaisiin pystyä hoitamaan kokonaan lomautuksilla, eikä irtisanomisia välttämättä tarvittaisi työntekijäpuolella. Toimihenkilöpuolella irtisanomisuhka on kuitenkin edelleenkin voimassa. Neuvottelut jatkuvat vielä pari viikkoa, jonka jälkeen työnantaja tekee ratkaisunsa, joten tunnelma Alasalmen työpaikalla on odottava.

Koulutusmahdollisuuksilla torjumaan irtisanomisia

Työelämän koulutusneuvoja Asko AlasalmiKoulutusneuvojan roolissa Alasalmi on pyrkinyt tutkimaan erilaisia koulutusmahdollisuuksia, joilla voitaisiin välttää (suoranainen) irtisanominen. Yt-neuvotteluissa hän otti puheeksi mahdollisuuden hyödyntää opintovapaata. Jos takana on tarpeeksi työhistoriaa, on mahdollista saada aikuiskoulutustukea, joka on ansiosidonnaisen päivärahan suuruinen. Opintojen päätyttyä työtilanne voikin olla ihan toinen, ja jos ei työllisty uudessa ammatissa, voi palata takaisin entiseen työhönsä. Myös työnantaja suhtautui Alasalmen ehdotukseen myönteisesti.

Toinen mahdollisuus on muuntokoulutus yhtiön palvelukseen. Nykyisessä tilanteessa yhtiössä tapahtuu toiminnallisia muutoksia, ja silloin tarvitaan myös erilaista ammattitaitoa. Muuntokoulutuksen avulla uuden ammattitaidon hankkiminen tulisi mahdolliseksi.

Alasalmi on keskustellut koulutusmahdollisuuksista myös jo irtisanottujen työntekijöiden kanssa. Lähestulkoon kaikki ovat miettineet opiskelemaan lähtemistä. Heidän kanssaan Alasalmi on käynyt läpi erilaisia mahdollisuuksia.

Positiivinen yllätys minulle on ollut se, että kun olen aloittanut keskustelun opiskelumahdollisuuksista eri työntekijöiden kanssa, he ovat olleet kiinnostuneita aiheesta, Alasalmi toteaa, – Opiskelemaan lähteminen työelämästä on iso harppaus. Suurinta pohdintaa on aiheuttanut lähes poikkeuksetta taloudellinen toimeentulo. Työväki haluaisi kouluttautua, mutta siihen tarvitaan kannustusta ja rohkaisua.  Tämä onkin ehkä se työelämän koulutusneuvojan tärkein rooli työpaikalla.

Alasalmi toivoo, että ne jotka harkitsevat opiskelua ja kouluttautumista, ottaisivat sen ensimmäisen askeleen ja alkaisivat työstää ajatusta teoiksi. Tarjolla on monenlaisia koulutusmahdollisuuksia niin opiskelumuotojen kuin opiskelun rahoituksenkin suhteen. Kysy rohkeasti oman työpaikkasi koulutusneuvojalta, tai ryhdy itse sellaiseksi, mikäli työpaikaltasi vielä puuttuu koulutusneuvoja.

Liity koulutusneuvojien joukkoon

OpinVerkko – Työelämän koulutusneuvojat -projektin tavoitteena on ollut saada jokaisen työntekijän ja työttömän ulottuville aito mahdollisuus ammattitaidon kehittämiseen. OpinVerkko -projekti pureutui tähän ongelmaan kouluttamalla vapaaehtoisia työelämän koulutusneuvojia. Koulutusneuvojat ovat vertaisneuvojia, innostajia ja tukijoita työ- ja yhdistyskavereilleen koulutusasioissa. He ovat ”tulisieluja”, jotka rohkaisevat ja tarvittaessa melkeinpä taluttavat kavereitaan näyttötutkintoihin, lisäkoulutukseen tai kokonaan uusiin ammattiopintoihin. Ammattiyhdistykset ja työttömien yhdistykset valitsevat henkilöt tähän luottamustehtävään.

Ensimmäiset koulutusneuvojien koulutukset toteutuivat loka-marraskuussa 2010 Jyväskylässä ja Turussa. Koulutuksessa perehdytettiin siihen, kuinka ottaa koulutusasiat puheeksi omassa yhteisössä ja kuinka kavereita voi innostaa ja rohkaista opintielle. Koulutuksessa myös tutustutaan aikuisopiskelun eri väyliin sekä keinoihin, joilla voi auttaa ns. erilaista oppijaa. Koulutusneuvojat toimivat omassa työyhteisössään tai järjestössään vertaisneuvojana aikuiskoulutuksen asioissa ohjaten työtovereitaan aikuiskoulutukseen tai koulutuksen ohjaukseen.

Vertaistukihenkilöinä koulutusneuvojat tunnistavat kuunnellen ja keskustellen työtovereiden ja työyhteisön osaamistarpeet. Oppimisvaikeudetkaan eivät ole este osaamisen kehittämiselle. Hankkeen puitteissa järjestettiin myös lukiseulontapalveluja.

Neuvojat osallistuivat hankkeen järjestämään valmennusohjelmaan. Yhdessä ammattiyhdistysten, oppilaitosten ja Opin ovi -projektien kanssa koulutusneuvojat muodostavat tehokkaan verkoston työpaikkojen tarpeisiin.

Kirjoittaja

Heikki Kauppinen

(päivitetty 2023)

URN: http://urn.fi/urn:nbn:fi:jamk-issn-1799-8395-7