Välitä viljelijästä -projektin Eila Eerola: ”Minä haluan auttaa”
28.6.2017Kirjoittaja: Eila Eerola Maatalousyrittäjien eläkelaitos Mela käynnisti vuoden alussa Välitä viljelijästä -projektin hallituksen myöntämän lisämäärärahan turvin. Projektin tavoitteena on auttaa maatalousyrittäjiä ja se tapahtuu mm. siten, että minä projektityöntekijänä jalkaudun maatiloille keskustelemaan avun tarpeesta. Apuni on maksutonta ja ehdottoman luottamuksellista, matalan kynnyksen auttamista, ihmiseltä ihmiselle. Täällä Keski-Suomessa tiloilla siis käyn minä, konginkankaalaiselta sikatilalta maailmalle ja […]
Oi jospa Suomen pellot luomuksi muuttuisivat – Luomun suosio kasvaa myös Keski-Suomessa
17.10.2016Kirjoittaja: Jaana Auer Artikkelikuva: ©maaseutuverkosto, Martina Motzbäuchel Eviran tilastojen mukaan Keski-Suomessa on tällä hetkellä alkutuotannon luomuvalvontaan kuuluvia maatiloja 177 kappaletta ja määrä on lisääntynyt 8 %:lla edellisestä vuodesta. Koko maassa luomumaatiloja on 4423 (8,9 % maatiloista) ja lisäystä 4 % edelliseen vuoteen. Keski-Suomessa luomutilojen määrä lisääntyy nopeammin kuin keskimäärin Suomessa. Näin on syytä tapahtuakin, sillä […]
Toivo välittää tietoa maatilayrittäjille Keski-Suomessa
17.10.2016Kirjoittaja: Hannu Vuoriniemi Artikkelikuva: Poika rypsipellossa, kuvaaja Hannu Vuoriniemi MTK Keski-Suomen hallinnoima Toivo-tiedonvälityshanke käynnistyi helmikuun alussa v. 2016. Hankkeen tavoitteena on koota tietoa maatalouselinkeinon merkityksestä Keski-Suomessa sekä välittää tätä tietoa päättäjille, medialle, muille hankkeille ja erilaisille sidosryhmille. Myös viljelijätuista tiedottaminen sekä kuluttajakampanjat ovat hankkeen tehtävälistalla. Esimerkiksi viime kevättalven aikana Toivo järjesti EU-tuki- ja luomuinfoja ympäri […]
Elämyksellistä, paikallista ja kestävää – siinä ovat lähiruoan ainekset!
17.10.2016Kirjoittaja: Päivi Töyli Lähiruoan valtakunnallinen koordinaatiohanke on ajantasaistanut lähiruoasta kertovan Aitoja makuja -viestin sisällön kesällä 2016. Keskeisiksi teemoiksi nousivat elämyksellisyys, paikallisuus ja kestävyys. Hyvältä maistuva ruoka on elämys, johon lisäsäväyksen antavat tuotteen raaka-aineiden alkuperään, tuotteen tekijään ja tekotapaan liittyvät tarinat. Näiden tarinoiden hyviä esimerkkejä löytyy erityisesti pienistä elintarvikeyrityksistä, jotka työllistävät alle 20 henkilöä ja jotka […]
Biotalous on Keski-Suomen valttikortti
13.7.2016Kirjoittaja: Hannu Koponen Biotalous on Keski-Suomen strategian yksi painopisteistä. Biotalous on maakunnassa monimuotoista, maa- ja metsätalouden sekä vesistöjen kestävää hyödyntämistä, jossa jokaisella näistä on oma tärkeä roolinsa maakunnan hyvinvoinnissa. Siihen maakuntastrategia tähtääkin, asukkaiden, ympäristön ja täällä vierailevien hyvinvointiin. Strategiassamme painotetaan korkeaa jalostusastetta biotaloudessa, korkean osaamisemme tulee jatkossa tuottaa yhä korkeatasoisempia tuotteita ja palveluita. Keski-Suomi on […]
Sisä-Suomen kalatalous kehittyy
13.7.2016Kirjoittaja: Janne Ruokolainen Artikkelikuva: Sisä-Suomen kalatalousryhmän opintomatkalla tutustumassa Vihiluodon kalan toimitiloihin, kuvaaja Leena Pölkki Suomessa on jo jonkin aikaa ollut havaittavissa selvä kasvu kotimaisen kalan kysynnässä. Sisä-Suomen alueella on runsaasti kalaisia järviä, joten tähän kysyntään on helppo vastata. Vai onko sittenkään? Jostain syystä kotimaisen kalan kysyntä ja tarjonta eivät täysin kohtaa. Yksi syy kalan puutteeseen […]
Lähiruokakuluttajille on tärkeää reiluus, tuoreus ja laatu
13.7.2016Kirjoittaja: Hanna Hauvala Artikkelikuva: SATOA 2015 Kuopio Lyhyet läheiset ketjut – lähiruoka ja sosiaalinen pääoma hankkeessa selvitetään sosiaalisen pääoman ja kestävyyden merkitystä, ilmiötä ja mahdollisuuksia lähiruokayrittäjien ja lähiruokaa suoramyyntipaikoista tai lähiruokaverkostoista hankkivien kuluttajien välillä. Selvitystyötä on tehty mm. kahdella verkkokeskustelulla vuosina 2015 ja 2016. Verkkokeskusteluilla selvitettiin lähiruokayritysten asiakkailta, mitä sosiaalinen pääoma tarkoittaa lähiruokakontekstissa sekä miten […]
Yritykset + maaseuturahasto = hyvä kasvualusta
13.7.2016Kirjoittaja: Tiia Rantanen Keski-Suomen ELY-keskus myöntää maaseuturahastosta rahaa maakunnan kehittämiseen kehittämishankkeiden ja yritystukien kautta. Suurin rahallinen panostus Keski-Suomessa tehdään yrittäjyyden ja elinkeinojen edistämiseen. Yritystukia on myönnettävissä maakunnassa yhteensä 24,4 miljoonaa euroa koko ohjelmakaudelle vuoteen 2020 asti. Yritystukia on myönnetty tähän mennessä 1,2 miljoonan euron edestä. Yritystuet tarjoavat mahdollisuuksia jo toimiville, kehittyville ja kasvaville yrityksille sekä […]
Mistä on ruokaketjun yritykset tehty? Rohkeudesta, kekseliäisyydestä, kärsivällisyydestä sekä epävarmuuden sietokyvystä
13.7.2016Kirjoittajat: Toni Laajalahti ja Leena Pölkki Artikkelikuva: Tryffelikoira (Lagotto romagnolo) Pate, kuvaaja Toni Laajalahti Artikkeli on ensimmäinen osa Liikkeellä maakunnassa -juttusarjaa, jossa Kilpailukykyinen keskisuomalainen maaseutu -koulutushankkeen (KIKE) Niina Rantakari ja Keski-Suomen ruokaketjun koordinaatiohankkeen (KEKO) Leena Pölkki ja Toni Laajalahti jalkautuvat maakuntaan ja vierailevat paikallisten ruokaketjuun kuuluvien yrittäjien luona. Pakkasimme mukaan reissumieltä ja markkinointimateriaaleja ja lähdimme […]