Luomutilan vasikka ja emäntä, ©maaseutuverkosto, Martina Motzbäuchel.

Oi jospa Suomen pellot luomuksi muuttuisivat – Luomun suosio kasvaa myös Keski-Suomessa

Kirjoittaja: Jaana Auer Artikkelikuva: ©maaseutuverkosto, Martina Motzbäuchel Eviran tilastojen mukaan Keski-Suomessa on tällä hetkellä alkutuotannon luomuvalvontaan kuuluvia maatiloja 177 kappaletta ja määrä on lisääntynyt 8 %:lla edellisestä vuodesta. Koko maassa luomumaatiloja on 4423 (8,9 % maatiloista) ja lisäystä 4 % edelliseen vuoteen. Keski-Suomessa luomutilojen määrä lisääntyy nopeammin kuin keskimäärin Suomessa. Näin on syytä tapahtuakin, sillä…

Jatka lukemista

Uusimmat artikkelit

Luomutilan vasikka ja emäntä, ©maaseutuverkosto, Martina Motzbäuchel.

Oi jospa Suomen pellot luomuksi muuttuisivat – Luomun suosio kasvaa myös Keski-Suomessa

Kirjoittaja: Jaana Auer Artikkelikuva: ©maaseutuverkosto, Martina Motzbäuchel Eviran tilastojen mukaan Keski-Suomessa on tällä hetkellä alkutuotannon luomuvalvontaan kuuluvia maatiloja 177 kappaletta ja määrä on lisääntynyt 8 %:lla edellisestä vuodesta. Koko maassa luomumaatiloja on 4423 (8,9 % maatiloista) ja lisäystä 4 % edelliseen vuoteen. Keski-Suomessa luomutilojen määrä lisääntyy nopeammin kuin keskimäärin Suomessa. Näin on syytä tapahtuakin, sillä…

Jatka lukemista
Poika rypsipellolla, kuvaaja Hannu Vuoriniemi

Toivo välittää tietoa maatilayrittäjille Keski-Suomessa

Kirjoittaja: Hannu Vuoriniemi Artikkelikuva: Poika rypsipellossa, kuvaaja Hannu Vuoriniemi MTK Keski-Suomen hallinnoima Toivo-tiedonvälityshanke käynnistyi helmikuun alussa v. 2016. Hankkeen tavoitteena on koota tietoa maatalouselinkeinon merkityksestä Keski-Suomessa sekä välittää tätä tietoa päättäjille, medialle, muille hankkeille ja erilaisille sidosryhmille. Myös viljelijätuista tiedottaminen sekä kuluttajakampanjat ovat hankkeen tehtävälistalla. Esimerkiksi viime kevättalven aikana Toivo järjesti EU-tuki- ja luomuinfoja ympäri…

Jatka lukemista
Aitoja makuja -viesti kuvana (rajattu 2)

Elämyksellistä, paikallista ja kestävää – siinä ovat lähiruoan ainekset!

Kirjoittaja: Päivi Töyli Lähiruoan valtakunnallinen koordinaatiohanke on ajantasaistanut lähiruoasta kertovan Aitoja makuja -viestin sisällön kesällä 2016. Keskeisiksi teemoiksi nousivat elämyksellisyys, paikallisuus ja kestävyys. Hyvältä maistuva ruoka on elämys, johon lisäsäväyksen antavat tuotteen raaka-aineiden alkuperään, tuotteen tekijään ja tekotapaan liittyvät tarinat. Näiden tarinoiden hyviä esimerkkejä löytyy erityisesti pienistä elintarvikeyrityksistä, jotka työllistävät alle 20 henkilöä ja jotka…

Jatka lukemista
Maaseutumaisema

Biotalous on Keski-Suomen valttikortti

Kirjoittaja: Hannu Koponen Biotalous on Keski-Suomen strategian yksi painopisteistä. Biotalous on maakunnassa monimuotoista, maa- ja metsätalouden sekä vesistöjen kestävää hyödyntämistä, jossa jokaisella näistä on oma tärkeä roolinsa maakunnan hyvinvoinnissa. Siihen maakuntastrategia tähtääkin, asukkaiden, ympäristön ja täällä vierailevien hyvinvointiin. Strategiassamme painotetaan korkeaa jalostusastetta biotaloudessa, korkean osaamisemme tulee jatkossa tuottaa yhä korkeatasoisempia tuotteita ja palveluita. Keski-Suomi on…

Jatka lukemista
Opintomatkalla Vihiluodon kalan tiloissa 28.6.2016

Sisä-Suomen kalatalous kehittyy

Kirjoittaja: Janne Ruokolainen Artikkelikuva: Sisä-Suomen kalatalousryhmän opintomatkalla tutustumassa Vihiluodon kalan toimitiloihin, kuvaaja Leena Pölkki Suomessa on jo jonkin aikaa ollut havaittavissa selvä kasvu kotimaisen kalan kysynnässä. Sisä-Suomen alueella on runsaasti kalaisia järviä, joten tähän kysyntään on helppo vastata. Vai onko sittenkään? Jostain syystä kotimaisen kalan kysyntä ja tarjonta eivät täysin kohtaa. Yksi syy kalan puutteeseen…

Jatka lukemista
Lähiruokaa, elämyksiä ja kohtaamisia. Satoa - ruokakulttuurifestivaalit, Kuopio, 2015

Lähiruokakuluttajille on tärkeää reiluus, tuoreus ja laatu

Kirjoittaja: Hanna Hauvala Artikkelikuva: SATOA 2015 Kuopio Lyhyet läheiset ketjut – lähiruoka ja sosiaalinen pääoma hankkeessa selvitetään sosiaalisen pääoman ja kestävyyden merkitystä, ilmiötä ja mahdollisuuksia lähiruokayrittäjien ja lähiruokaa suoramyyntipaikoista tai lähiruokaverkostoista hankkivien kuluttajien välillä. Selvitystyötä on tehty mm. kahdella verkkokeskustelulla vuosina 2015 ja 2016. Verkkokeskusteluilla selvitettiin lähiruokayritysten asiakkailta, mitä sosiaalinen pääoma tarkoittaa lähiruokakontekstissa sekä miten…

Jatka lukemista
Yritystukiesite #maaseutu2020

Yritykset + maaseuturahasto = hyvä kasvualusta

Kirjoittaja: Tiia Rantanen Keski-Suomen ELY-keskus myöntää maaseuturahastosta rahaa maakunnan kehittämiseen kehittämishankkeiden ja yritystukien kautta. Suurin rahallinen panostus Keski-Suomessa tehdään yrittäjyyden ja elinkeinojen edistämiseen. Yritystukia on myönnettävissä maakunnassa yhteensä 24,4 miljoonaa euroa koko ohjelmakaudelle vuoteen 2020 asti. Yritystukia on myönnetty tähän mennessä 1,2 miljoonan euron edestä. Yritystuet tarjoavat mahdollisuuksia jo toimiville, kehittyville ja kasvaville yrityksille sekä…

Jatka lukemista
Tryffelikoira Pate

Mistä on ruokaketjun yritykset tehty? Rohkeudesta, kekseliäisyydestä, kärsivällisyydestä sekä epävarmuuden sietokyvystä

Kirjoittajat: Toni Laajalahti ja Leena Pölkki Artikkelikuva: Tryffelikoira (Lagotto romagnolo) Pate, kuvaaja Toni Laajalahti Artikkeli on ensimmäinen osa Liikkeellä maakunnassa -juttusarjaa, jossa Kilpailukykyinen keskisuomalainen maaseutu -koulutushankkeen (KIKE) Niina Rantakari ja Keski-Suomen ruokaketjun koordinaatiohankkeen (KEKO) Leena Pölkki ja Toni Laajalahti jalkautuvat maakuntaan ja vierailevat paikallisten ruokaketjuun kuuluvien yrittäjien luona. Pakkasimme mukaan reissumieltä ja markkinointimateriaaleja ja lähdimme…

Jatka lukemista