Propelli

Huom! Verkkolehti on arkistoitu, siihen ei tuoteta enää uutta sisältöä.
Kivistä rakennettu aita
5.6.2020

Kulttuurimatkailu – mistä on kyse?

5.6.2020
Biotalous Hyvinvointimatkailu Nro 1/2020

Kulttuurimatkailu kasvaa globaalisti 15 % vuosittain. Kulttuurimatkailu koostuu aineellisesta ja aineettomasta kulttuuriperinteestä, taiteen aloista, museoista, taide- ja kulttuuritapahtumista sekä paikallisesta elämäntavasta. Kulttuurimatkailussa palveluita tuotetaan alueellisia ja paikallisia voimavaroja arvostaen. Kulttuurimatkailun tarkoituksena on luoda elämyksiä, mahdollistaa tutustuminen kulttuurillisiin voimavaroihin ja sitä kautta mahdollistaa niistä oppiminen osallistumisen kautta. Tätä kautta ihmiset pääsevät rakentamaan omaa identiteettiään sekä ymmärtämään […]

Henkilö lepää viltin alla rentoutuen
5.6.2020

Hyvinvointipalvelut matkailussa: mistä on kyse?

5.6.2020
Biotalous Hyvinvointimatkailu Nro 1/2020

Hyvinvointimatkailu on laaja termi, mutta pelkistettynä se voidaan tulkita matkailuksi, joka tuo matkailijalle kokonaisvaltaista, niin fyysistä kuin psyykkistä, hyvää oloa. Hyvinvointimatkailu on yksi globaalisti eniten kasvavimmista matkailun aloista, johon syynä on mm. nykyajan hektinen elämäntapa ja stressaava työ, jotka ajavat ihmisiä keskittymään lomillaan omaan hyvinvointiin. (1.) Globaalisti hyvinvointimatkailun ajatellaan olevan vahvasti kytköksissä kylpylätoimintaan ja erityisiin […]

Sormenpäät yhdessä
5.6.2020

Osaaminen rahaksi – asiantuntija- ja lomituspalveluilla lisää tuloja

5.6.2020
Biotalous Maatalous Nro 1/2020 Yleinen Yrittäjän hyvinvointi

Asiantuntijapalveluita tarvitaan, silloin kun yrittäjällä, tai muulla toimeksiantajalla ilmenee erityisosaamisen tarve hänen aloittaessaan tai kehittäessään toimintaansa tiettyä tavoitetta kohti. Asiantuntijapalvelut voivat olla esimerkiksi yleistä tietojen antamista, neuvonnan tarjoamista tai kaupan valvomista ja suorittamista. Asiantuntija on velvollinen edistämään huolellisesti toimeksiantajansa etuja ja selvittämään laajasti toimeksiantoon liittyviä eri mahdollisuuksia. Tavoitteen saavuttaminen ei yleensä kuulu asiantuntijan vastuuseen, vaan […]

Lammas niityllä
5.6.2020

Eläimet maisemanhoitajina – mistä on kyse?

5.6.2020
Biotalous Eläinten terveys ja hyvinvointi Nro 1/2020 Parhaat käytänteet Yleinen

Luontoa ja maisemaa voidaan hoitaa monella tavalla. Ekologisuudella ja tehokkuudella mitattuna eläinten laiduntaminen on siihen yksi parhaimmista keinoista. Laiduntaminen on oiva tapa pitää maisema aukeana, rikastuttaa luonnon monimuotoisuutta ja samalla parantaa eläinten hyvinvointia. Hyvinvoivat eläimet ovat rauhoittavaa katseltavaa, joten eläimiä voidaan viedä maaseutualueiden ohella myös kaupunkialueiden niityille ja lisätä tällä tavoin ihmistenkin hyvinvointia. Yhteistyö laitumia […]

Joutsenperhe pellolla
4.6.2020

Näe ympärilläsi maaseudun mahdollisuudet

4.6.2020
Hyvinvointimatkailu Maaseutuyrittäjyys Maatalous Nro 1/2020 Projektityö Yleinen Yrittäjän hyvinvointi

Ideoita ja tietoa maaseudun liiketoimintamahdollisuuksista Maamme pinta-alasta on 95% maaseutua ja siellä sijaitsevat lähes kaikki maamme uusiutuvat raaka-aineet.  Maaseutu tarjoaa hyvinvointia, aitoutta, turvallisuutta ja juuria monelle suomalaiselle. Maaseutuympäristön tarjoamat maisemalliset virkistysmahdollisuudet ovat mahdollisuus monenlaiselle yrittäjyydelle. Verkkolehden 1/2020 artikkeleiden ajatuksena on esitellä maaseudun monipuolisten ja runsaiden luonnonvarojen hyödyntämiseen, tuotteistamiseen ja uudenlaisten palveluiden muotoiluun tietoa ja ideoita. […]

28.11.2019

Pyöräillen piristystä ja hyvinvointia –opintomatka Ahvenanmaalle 10.–13.7.2018

28.11.2019
Biotalous Nro 1/2019 Yrittäjän hyvinvointi

Idea matkaan saatiin hankkeessa mukana olevalta yrittäjältä. Opintomatkan yhtenä tarkoituksena oli tukea yrittäjien työstä palautumista, joista erityisesti työstä irrottautuminen erilaiseen ympäristöön on todettu tehokkaaksi. Tämä toteutui ja palautteihin oli kirjattu ”matkan toimineen etäisyyden ottona ja lepohetkena omasta työarjesta”. Sonnentagin ja Fritzin (2007) mukaan palautumisprosessi voidaan nähdä vastakohtana kuormittumiselle ja näin palautumisella pyritään tukemaan voimavarojen ja […]

Pilvet
28.11.2019

Rentoutus ja venyttely hyvinvoinnin tukena

28.11.2019
Biotalous Nro 1/2019 Yrittäjän hyvinvointi

On hyvä pohtia, miksi kannattaisi panostaa rentoutumiseen. Kataja (2003) tuo esille, että nykyelämässä aikataulut, teknistyminen ja runsaat aistiärsykkeet aiheuttavat hermostollisen vireystason nousua. Näin luonnollinen lepo ja palautuminen voivat jäävät vajavaisiksi. Hermoston ylivirittyminen voi edelleen johtaa henkisen ja kehollisen pahoinvoinnin oireisiin kuten stressiin, alakuloon, ja erilaisiin psykosomaattisiin vaivoihin.  On myös havaittu, että monet kokevat rentoutumisen olotiloja […]

28.11.2019

”Tässä mitään taukoja tartte”….vai tarvitsisiko kuitenkin?

28.11.2019
Biotalous Nro 1/2019 Yrittäjän hyvinvointi

Maatalousyrittäjien työ pitää sisällään hyvin erilaisia tehtäviä, vaihtelevissa toimintaympäristöissä. Perustehtävää hoidetaan niin pelloilla, kuin navetoissa mutta aikaa kuluu paljon myös ns hallinnollisiin tehtäviin (työn suunnittelu, tilaukset, raportointi, laskutukset, valvonta yms). Työn kuormitustekijät ovat näin varsin moninaiset. Yhden näkökulman työhyvinvoinnin ylläpitämiseen antaa työtehtävien aktiivinen tauottaminen, jolloin pyritään aktivoimaan lihasten verenkiertoa sekä aineenvaihduntaa ja samalla kohottamaan vireystilaa […]

Lehmän utareet
13.11.2019

”Etteks te osaa vieläkään ruokkia niitä lehmiä!” – Kokemuksia hedelmällisyyspienryhmästä

13.11.2019
Eläinten terveys ja hyvinvointi Maatalous Nro 1/2019

Joutsalaisten Samuel ja Kirsi Höltän ideasta lähti liikkeelle MEKA -hankkeen hedelmällisyyspienryhmä syksyllä 2017. Höltät olivat ehtineet miettiä umpilehmien ruokintaa ja tunnutusta omien kokemustensa kautta. – Minna Norismaan luento pienryhmässä oli aivan huippu juttu! Norismaalla oli hyvät mustavalkoiset ohjeet mitä ruokinnan osalta pitää tilalla tehdä. Yleinen näkemys on, että tunnutusta ei pidä tehdä lehmille ennen poikimista. […]

Muistilappuja tietokoneen näytöllä
12.11.2019

Opit ohtaan hankkeen vetämisestä

12.11.2019
Biotalous Nro 1/2019 Projektityö

Projektityö on parhaimmillaan antoisaa, opettavaa ja innostavaa. Hanke vastaa tarpeeseensa ja saa muutosta aikaan. Kaameimmillaan sama työ on kaaoksen hallintaa ja tulipalojen sammuttamista. Voimavarojen ja innostuksen kuluessa sähläämiseen, ei tuloskaan ole parasta mahdollista A-luokkaa. Ja siihenhän jokainen projektipäällikkö tähtää, tekemään parasta mahdollista tulosta hyvin toteutetulla projektilla. Koulutushankkeessa, kuten kehittämisprojekteissa yleensäkin, on tärkeää kuunnella kohderyhmän tarpeita […]