Polkuja ammatillisesta ammattikorkeakouluun

Jyväskylän ammattiopiston NUVA-kouluttajat sekä Humanistisen ammattikorkeakoulun yhteisöpedagogikouluttajat ovat tehneet yhteistyötä sujuvan väylän kehittämiseksi  jo muutaman vuoden ajan. Kehitetyn mallin mukaisesti ensimmäiset toisen asteen opiskelijat (peruskoulun suorittaneita) ovat opiskelleet väyläopintoja. Heidän mallissaan opiskelija täydentää – yhdestä kahteen lukuvuoden aikana – opintojaan ammattikorkeakoulutasoisiksi, jolloin hänellä ammattitutkinnon suoritettuaan on yhteisöpedagogin 1. vuoden opinnot suoritettuna. Päästyään sisään HUMAKiin opiskelija aloittaa toisen vuoden opinnoista. Sittemmin yhteistyökuvioon on tullut mukaan neljä muuta ammatillista oppilaitosta.

Perho Liiketalousopiston sekä Suomen Liikemiesten kauppaopiston yhteistyö Haaga-Helia ammattikorkeakoulun kanssa käynnistyi reilu vuosi sitten, ja heillä ensimmäiset opiskelijat vasta aloittelevat siirtymävaiheen opintojaan. Heidän mallissaan toisen asteen opiskelija suorittaa ammattikorkeakoulun opintoja näytöillä. Mikäli näyttö ei ole riittävää, opinnot suoritetaan verkko-opintoina. Väyläopinnot on suunnattu ylioppilastutkinnon tehneille merkonomiopiskelijoille.

Näistä yhteistyömalleista Jyväskylän koulutuskuntayhtymän ja JAMKin eri alojen henkilöstölle olivat kertomassa Sanna Lukkarinen HUMAKista, Sanna Anttila Jyväskylän ammattiopistolta sekä Annamari Tiitola Suomen Liikemiesten kauppaopistosta 7.9.2017 pidetyssä iltapäivätilaisuudessa.

Sujuvasti ammatillisesta koulutuksesta ammattikorkeakouluun -esityksen löydät täältä.

Väyläopinnoilla NUVAsta HUMAKiin -esitys löytyy tästä.

Omalle polulle korkeakouluun -hankkeen viimeisen toimintavuoden aikana aloitetaan yhteistyötä Jyväskylän ammattiopiston ja JAMKin välillä vastaavanlaisen sujuvan väylän kehittämiseksi muutamille aloille.