Koulutuksesta tietokykytalouteen

Pääsiäisen alla OPKK-kehyksessä toteutettavan, toisen asteen ryhmänohjauksen kehittämisen workshop-sarjan osanottajat kokoontuivat Valmetille Rautpohjaan. Keväisen aurinkoisessa säässä paikalle pääsi mukavasti parikymmentä ryhmänohjaajaa sekä opoa. Keskusteluissa esillä olivat työn, yhteiskunnan ja koulutuksen muutokset.

Professori Hannu Heikkinen Koulutuksen tutkimuslaitokselta hoiti alustuksen, jonka jälkeiseen paneelikeskusteluun olimme kutsuneet Valmetin henkilöstöpäällikkö Reijo Heinämäen lisäksi henkilöstöpäällikkö Marja Nevalaisen Valiolta sekä opetusylihoitaja Matti Puhakaisen Keski-Suomen sairaanhoitopiiristä.

Keskusteluissa nousi mm. esiin kysymys, onko jollekin ”polulle” kannustaminen sittenkin lähtökohtaisesti väärä, kun huomioidaan ennakoidut työelämän muutokset. Olisiko sittenkin tarkoituksenmukaisempaa vahvistaa yksilön vahvoja taitoja ja kiinnostuksen kohteita sekä oppimistaitoa. Todettiin, että kun yksilöllä on halua ja kykyä oppia, niin tulevaisuuden töihinkin voi oppia. Ammatit ja työt kun useimmiten koostuvat erilaisista osakokonaisuuksista, jolloin työssä voi hyödyntää osaamista monipuolisesti. Geneeristen taitojen merkitys on tässä kontekstissa eittämättä suuri.

Tutustu Hannu Heikkisen alustukseen täällä ja kommentoi! Hannun esityksestä löydät mm. lukuvinkkejä aiheesta.