Paimenkoirat apuna matalan stressitason karjankäsittelyssä

Riikka ja Jukka Ruunaniemi ovat viime vuosina perehtyneet karjankäsittelyyn paimenkoirien avulla yhdysvaltalaisen Bud Williamsin oppeja hyödyntäen. Teoria perustuu eläinlähtöiseen karjankäsittelyyn, jossa karjaeläimen pakoetäisyyttä ja laumakäyttäytymisen lainalaisuuksia hyödynnetään eläinten liikuttamisessa.

Paimenkoirat ovat hyödyllinen apuväline tämänkaltaiseen karjankäsittelyyn ja Ruunaniemen tilalla paimennustyöt koirien kanssa alkoivat 2006.

Kelpie koira Nuka vahtii laumaa pellon reunalla

– Paimenkoirat oppivat paljon työnteosta vanhempien koirien esimerkillä. Välillä saatetaan treenataan ns. turhaan, jotta koirille saadaan kokemusta erilaisista tilanteista. Ensimmäisen koiran kanssa harjoiteltiin useita vuosia. Karja ei ollut ennen tätä nähnyt koiria, mikä aiheutti alussa haasteita. Niksu-koira oli myös itsepäinen eikä omaa kokemusta koiran ohjaamisesta vielä ollut, kertoo Jukka Ruunaniemi.

Ruunaniemet osallistuivat australialaisen karjatilallisen ja karjasiirtoja työkseen tekevän David Hartin ja Sean Barretin koulutukseen 2013. Pielavedellä pidetyn kurssin aikoihin osaksi laumaa liittyi perheen toinen paimenkoira Nuka. Koulutuksesta saatiin hyviä vinkkejä mm. siitä, miten perheen ensimmäisen koiran kanssa olisi kannattanut toimia. Löytyi syitä ja vastauksia moniin kysymyksiin, jotka eivät olleet toimineet.  

– Meidän tilan koirat ovat working kelpie -rotuisia. Niille on asetettu alusta asti tiukat rajat ja pyritty pitämään kiinni johtajuudesta. Koira oppii toimimaan vapaasti sääntöjen puitteissa. Koiraa ei pidetä narussa juuri koskaan, sillä narun päässä oleva koira ei ajattele tarpeeksi itsenäisesti.

Karja seuraa pellolla emäntää

-Koirat ovat kesällä laittamassa lehmiä laitumelle. Ne kokoavat myös karjan takaisin portille. Kesällä eri karjaryhmiä vaihdetaan päivittäin paikasta ja ryhmästä toiseen, jolloin koirista on suunnaton apu. Karja on isoilla laitumilla toukokuusta marraskuuhun ja kuljettavat matkat ovat suht pitkiä, Ruunaniemi jatkaa.

Koirissa on myös paljon eroja. Esimerkiksi Nuka toimii sisätiloissa loistavasti. Parhaillaan kasvatuksessa on Trixie narttu. Vahinkojakin voi koulutuksen aikana sattua. Trixie sai paimenesta sähköiskun ja säikähti niin, että lakkasi hetkeksi paimentamasta.

Menetelmää on sovellettu tilalla nelisen vuotta – onko mikään muuttunut?

– Ero on totaalinen. Karja on rauhallinen ja yhteistyöhaluinen. Eläimissä on ns. vapaamatkustajia, jotka menevät toisten selän taakse piiloon, jolloin esim. siemennystilanteessa käytös voi mennä aivan kaaottiseksi. Tällä menetelmällä eläin oppii, että ihminen on hyvä ja sen lähellä on hyvä olla. Kaiken lähtökohtana on, että lauma on rauhallinen. Painetta ei saa olla liikaa.

Vasikoita aitauksessa

– Olemme keskittyneet myös työn ennakointiin entistä enemmän. Eläimelle vaikeat ja pelottavat paikat kulkea suunnitellaan hyvissä ajoin etukäteen.

Työkoiran hankkiakseen ei tarvitse olla koiraihminen.

– Ennen paimenkoiran hankkimista koiran taustat on selvitettävä huolellisesti. Kaikista koirista ei ole paimentajiksi eivätkä ne sovellut toimintaan. Koiran kanssa ei kannata lähteä liikkeelle liiallisella nopeudella, sillä siitä on vain haittaa. Autamme mielellämme aiheesta kiinnostuneita koiran hankinnassa!

Jukka on osakkaana kolmen tilan yhteisessä yrityksessä ja tilan lehmät muuttivat loppuvuodesta 2018 HRV Farm Oy:n uuteen pihattoon. Ruunaniemen tilalla kasvaa osa HRV Farm Oy:n nuorkarjasta.

Teksti: Tanja Minkkinen, viestintäsuunnittelija, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Rahoittajalogot

URN: http://urn.fi/urn:nbn:fi:jamk-issn-2670-0980-5