Suomen risteilytoiminnan ominaispiirteitä

Risteilyjä tarjotaan kattavasti koko Suomessa, niin sisävesillä kuin merialueillakin. Sisävesiristeilyt ovat oiva tapa esitellä maamme monimuotoista vesistöluontoa, niin suuremmilla järvillä, kuin jokialueilla. Risteilyalus voidaan varustaa ruoka- tai juomaravintolalla, mutta myös yhteistyöyrityksiä voi hyödyntää, esimerkiksi ruoan valmistuksessa. Alukseen kannattaa asentaa lämmitysjärjestelmä ja katokset näköalakansille, jotta risteilykausi voi alkaa aikaisin keväällä ja jatkua aina myöhäiseen syksyyn saakka. Aluksen kunnosta tulee huolehtia hyvin, niin matkustajien turvallisuuden kuin herkän vesistöluonnon vuoksi. Tuotteistamisessa kannattaa huomioida esteettömyys sekä asiakkaan koko palvelupolku risteilyn kartoittamisesta satamasta poistumiseen saakka. (1.) Asiantunteva ja osaava miehistö tekee risteilytoiminnasta vastuullista ja turvallista.

Risteilyvaihtoehtoja

 • Reitti- ja vakiovuororisteily
 • Lähivesiristeily
 • Lounas- ja iltaristeily
 • Risteilypaketit
  • kuljetus satamaan
  • ruokailu
  • majoitus
 • Tilaus- ja teemaristeily
  • syntymäpäivien vietto
  • koko perheen risteily
  • virkistyspäiväristeily

Oheisohjelma esimerkkejä

 • Vierailu näköalakohteen edustalla
 • Kansallispuistoristeily
 • Vierailu yhteistyöyrityksessä
  • ravintola
  • museo
  • sauna
  • erilaiset aktiviteetit
 • Nuotiokahvit saaressa/rannassa
 • Ohjelmanumero vesillä
  • live -esiintyjä
  • yhteislauluhetki (1 & 2.)

Risteillä voi muillakin kuin perinteisillä laivoilla

Vaikka risteilytoimintaa tarjotaankin kattavasti, on jokainen toimija, alus ja ympäristö erilainen. Massasta voi erottautua myös erilaisilla aluksilla. Näsijärvellä voi risteillä höyrylaivalla (2) ja muun muassa Helsingissä tarjotaan ilmatyynyalussafareita ympärivuotisesti, niin vedessä kuin jään päälläkin (3). Irlannissa puolestaan on käytössä Amfibio Salamander -alus, joka yhdistää laiva- ja bussimatkat. Alus täyttää EU:n asettamat tie- ja vesiliikenteen vaatimukset ja syksyn tullen aluksen voi siirtää ajamalla etelämmäs ja jatkaa risteilytoimintaa talven ajan siellä. (1.)

Veneily

Veneily on viime aikoina saanut lisää suosiota etenkin vuokraamismahdollisuuden ansiosta. Nykyihmiset eivät välttämättä halua käyttää kallista vapaa-aikaansa veneen huoltamiseen tai maksaa venepaikasta, jos vesillä ennätetään olla vain harvoin. Veneen vuokraamalla voi myös saada käyttöönsä hintaluokaltaan arvokkaamman kaluston. Nykyaikana suosiotaan ovat nostaneet hybridi- tai sähkömoottoreilla varustetut veneet lähinnä niiden ekologisuuden ja niistä aiheutuvien vähäisten meluhaittojen vuoksi. Kesämökin ja veneen yhdistelmät, “houseboatit” sekä saunalautat ovat myös kiinnostavuudessa kärkisijoilla. Veneitä vuokratessa on syytä varmistaa, että asiakas tuntee vesillä liikkumisen perusperiaatteet. Lisäksi vene tulee olla  varustettuna asianmukaisilla pelastautumis- ja turvavälineillä. (1).

Kirjoittaja: Aija Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Biotalousinstituutti

Lähteet ja lisää tietoa aiheesta

 1. Komo, H. & Selkälä, S. 2018. Saaristo- ja vesistömatkailun Hyvät tuotteet -projektin loppuraportti. Maa- ja metsätalousministeriön julkaisuja 5/2018. http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/ha ndle/10024/160844/05_18_Saaristo_Hyvattuotteet_loppuraportti.pdf?sequence=1&isAllowed=y
 2. Sisävesiristeilyt Suomessa. 2017. Matkaideoita.com -verkkosivut. https://matkaideoita.com/sisavesiristeilyt-suomessa.html
 3. Safari ilmatyynyaluksella. N.d. Outdoor Helsingin verkkosivut. http://www.outdoorhelsinki.fi/fi/safari-ilmatyynyaluksella
Rahoittajalogot eu, jamk, witas, hankelogo

URN: http://urn.fi/urn:nbn:fi:jamk-issn-2670-0980-21