Liikuntamatkailu – mistä on kyse?

Liikunta- ja aktiviteettipalvelujen näkökulmasta Suomi on rikas ja monipuolinen matkailumaa. Monimuotoinen, eksoottinen pohjolan luonto ja turvallinen hyvinvointivaltio ovat Suomen suurimpia vetovoimatekijöitä. Liikuntamatkailu on yksi hyvä esimerkki tarjonnan ympärivuotisuudesta, Suomesta löytyy osaamista ja harrastusmahdollisuuksia niin talvi- kuin kesäurheilulajeissa. Kestävyys toteutuu urheilutuotteissa pääsääntöisesti hyvin, liikutaanhan hiihtäessä, kävellessä tai pyöräillessä pitkälti vain lihasvoimilla. (1.) Luonnon lisäksi Suomessa on asukaslukuun nähden runsaasti myös rakennettuja liikuntapaikkoja, joita voi hyödyntää liikuntamatkailussa. (2.)

Kesälajeja

 • Juoksu
 • Kävely ja sauvakävely
 • Pyöräily
 • Suunnistus
 • Rullahiihto
 • Retkeily ja vaellus
 • Uinti
 • Melonta
 • Soutu
 • Purjehtiminen
 • Suppailu
 • Sukellus
 • Golf
 • Ratsastus
 • Moottoriurheilu

Talvilajeja

 • Kävely ja sauvakävely
 • Maastohiihto
 • Laskettelu ja lumilautailu
 • Retkihiihto
 • Jääsurffaus
 • Potkukelkkailu
 • Talvimelonta
 • Ratsastus
 • Talviretkeily
 • Luistelu
 • Avantouinti
 • Lumikenkäily
 • Moottoriurheilu

Monipuolinen ja turvallinen urheilumaa

Suomi tunnetaan maailmalla modernina nykyteknologian kärkimaana, joka on harvaan asuttu sekä yhteiskuntarakenteeltaan kunnollinen ja turvallinen. Puhdas luonto on aina lähellä ja neljä erilaista vuodenaikaa luovat monipuoliset mahdollisuudet erilaisille liikuntamuodoille. Suomessa yhdistyy kaksi matkailun vetovoimatekijää, luonnon vetovoima ja toimiva, kehittynyt yhteiskunta, joita kannattaa hyödyntää markkinoinnissa. (2.)

Luonnossa tapahtuvaa liikuntamatkailua harjoitetaan Suomessa, niin kuin muuallakin Euroopassa usein kansallispuistojen alueilla (3). Metsähallituksen kanssa on mahdollista solmia yhteistyösopimuksen, jonka turvin kansallispuistoissa saa harjoittaa liikuntamatkailua (4).

Ulkoilureittejä on myös muualla kuin kansallispuistoissa. Monissa kaupungeissa ja kunnissa on ulkoilu- ja puistoreittejä sekä pururatoja, joissa liikuntapalvelujen järjestäminen on mukavaa ja turvallista.

Osaava opas kruunaa kokemuksen

Jotta asiakas saa kokemuksesta parhaan mahdollisen, vaaditaan palvelun tarjoajalta hyvää laji- ja paikallistuntemusta. Turvallisuus on tärkeä osa palvelujen tarjoamista ja sitä varten pitää useissa lajeissa olla ensiapukoulutuksen lisäksi muitakin turvallisuuskoulutuksia suoritettuna. Osaavakin opas tarvitsee harjoitusta ennen kuin tuote hioutuu hyväksi ja turvalliseksi. Yrittäjän kannattaa testata palvelua testiasiakkailla palvelua muotoiltaessa ennen kuin myy sitä asiakkaalle. (5.)

Kirjoittaja: Aija Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Biotalousinstituutti

Lähteet ja lisää tietoa

 1. 1.Urheilumatkailu. N.d. Urheilumatkailun esittely Business Finlandin verkkosivuilla. https://www.businessfinland.fi/suomalaisille-asiakkaille/palvelut/matkailun-edistaminen/tuotekehitys-ja-teemat/urheilumatkailu/.
 2. Vehmas, H. 2010. Liikuntamatkalla Suomessa, vapaa- ajan valintoja jälkimodernissa yhteiskunnassa. Väitöskirja. Jyväskylän yliopisto, liikunta- ja terveystieteiden tiedekunta. Studies in sport, physical educations and health 143. https://jyx.jyu.fi/bitstream/handle/123456789/22709/9789513937720. pdf?sequence=1.
 3. Komo, H. & Selkälä, S. 2018. Saaristo- ja vesistömatkailun Hyvät tuotteet- projektin loppuraportti. Maa- ja metsätalousministeriön julkaisuja 5/2018. http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/160844/05_18_Saaristo_Hyvattuotteet_loppuraportti.pdf?sequence=1&isAllowed=y.
 4. Luontomatkailun yritystoiminta valtion alueilla. 2016. Metsähallituksen verkkosivut. http://www.metsa.fi/luontomatkailun-yritystoiminta.

Vesistöistä virtaa palveluliiketoimintaan. 2019. Päämäärätietoisesti uutta liiketoimintaa pohjoiseen Keski-Suomeen- hankkeen vesistömatkailun infotilaisuuden tallenne. https://www.youtube.com/watch?v=JjNjDhtEVk0.

Rahoittajalogot eu, jamk, witas, hankelogo

URN: http://urn.fi/urn:nbn:fi:jamk-issn-2670-0980-18