Koko yhteiskunta on kiihtyvässä muutoksessa. Aikaisemmin niin turvallinen ja vakaa kunnan tai valtion tehtävissä tehty työ on rakenteiden uudistuessa samassa muutoksessa kuin mikä tahansa muu työ. Samat epävarmuustekijät ovat siirtyneet koskemaan myös julkisen työnantajan palveluksessa tehtävää työtä. Työn sisällön, esimerkiksi tuotettavien palvelujen, edellytetään kehittyvän ja uudistuvan. Vaaditaan uusia palvelurakenteita.
Miten osallistumisen kokemus ja tunne kuuluvuudesta säilyy tai säilytetään, kun muutokset tulevat työntekijän näkökulmasta ”ulkopuolelta”? Miten vaikutusmahdollisuuksia oman työn kehittämiseen pidetään yllä? Mikä on esimiesten ja johdon rooli työn ja työtehtävien muuttuessa? Miten saada työntekijät mukaan työn muutokseen ja kehittämään omaa työtä olosuhteista huolimatta? Miten mahdollistaa uusien työkäytäntöjen kehittyminen? Miten työtekijät voivat kokea vapautta toteuttaa itseään, kehitellä uutta, osallistua palvelu- ja tuoteinnovaatioiden kehittämiseen? Pitääkö ylipäänsä tulevaisuuden työnantajaan tai työhön sitoutua? Mihin työtekijän kytköksen pitää säilyä, kun organisaatiot ovat tulevaisuudessa häilyviä ”rakenteita”?
Osuvan tutkijaryhmä etsii näihin kysymyksiin vastauksia seuraavilla Työelämän tutkimuspäivillä (6.-7.11.2014) omassa työryhmässään:
Työntekijöiden osallistuminen yhteiskehittämiseen organisaatioiden muutospaineessa
Ryhmässä tarkastellaan työn muutoksen johtamisen ja organisaation innovaatiokyvykkyyden välisiä suhteita erityyppisissä organisaatioissa ja erilaisissa konteksteissa. Tavoitteena on lisätä tietoa ja ymmärrystä toisaalta muutoksen johtamiseen vaikuttavista tekijöistä ja toisaalta organisaatioiden kyvykkyydestä tuottaa innovaatioita.